Írországban a vállalkozások törvényi szabályozását a 2015 júniusától hatályos Companies Act 2014, tartalmazza (amely minden más ír jogszabályhoz hasonlóan elérhető és letölthető a The Irish Statute Book honlapon). Pontosabb eligazítást a vállalatok regisztrációjáért felelős hivatal Companies Registration Office (CRO), a Department of Jobs, Enterprise and Innovation, valamint a Citizens Information Board honlapján lehet találni.

Az Irish Point of SingleContact weblapon a cégalapítási tudnivalókon túl egyéb, adózási, munkajogi, engedélyezési, munkavédelmi, stb. információk is találhatók. Az alkalmazási és munkajogi kérdésekről itt lehet tájékozódni.

Egyéni vállalkozás (“soletrader”) bejegyzése a helyi önkormányzatnál történik. Amennyiben a vállalkozás elnevezése eltér a tulajdonos nevétől akkor az egyéni vállalkozást a CRO-nál be kell jegyeztetni a Business NameRegistration-be.

További linkek a fizetésekről és a minimálbérről, járulékokról és az adókról. A társasági adó mértéke alapvetően 12,5%.  A VAT alapértéke 23%, de ettől eltérő kulcsok is vannak. A személyi jövedelemadó mértéke 20, illetve 40%. Az adóalap attól függően változik, hogy az adóalany egyedülálló/házas/hány gyereke van.

A bejegyzett ír cégek legfontosabb regisztrációs adatai a Companies Registration Office (CRO) honlapján ingyenesen elérhetőek, 6-12 eurós költségtérítés ellenében pedig az éves beszámolóban szereplő mérleg és egyéb adatokhoz is hozzá lehet jutni az Interneten.