Külgazdaság

Külgazdasági Iroda

A dublini külképviselet keretein belül működő Külgazdasági Iroda általános gazdaságdiplomáciai és külgazdasági tevékenységet végez, feladata a magyar export fejlesztésével, a Magyarországra irányuló külföldi befektetésekkel, és a magyarországi vállalatok tőkekihelyezésével összefüggő feladatok ellátása, valamint kapcsolódó gazdaságdiplomáciai tevékenység végzése Írországban.

A Külgazdasági Iroda tevékenységének egyik fő célja, hogy előmozdítsa az ír vállalatok magyarországi beruházásait, illetve segítse az ír vállalatok magyar partnerekkel való kapcsolatteremtését beszállítás, bérgyártás, export-import vagy alvállalkozói területeken.

Amennyiben Írországban keres üzleti partnereket, esetleg Magyarországon kíván befektetni vagy más gazdasági tevékenységgel kapcsolatos információra van szüksége az ír-magyar reláció vonatkozásában, kérdésével kérem, hogy forduljon a külképviselet külgazdasági szakdiplomatájához. A Külgazdasági Iroda - többek között - a következő kérdésekben áll szíves rendelkezésére:

  • általános gazdasági és ágazati információk
  • partnerkeresés és üzleti kapcsolatok közvetítése
  • magyar vállalkozások számára exportlehetőségek felkutatása, piackutatás
  • magyarországi támogatási programokról tájékoztatás és tanácsadás
  • rendezvények és üzleti találkozók szervezése
  • nemzetközi kiállításokon és vásárokon való megjelenés elősegítése

Általános írországi üzleti információk

A vállalatok cégbejegyzéséért felelős hivatal a Companies Registration Office (CRO). Írországi cégalapítás kapcsán az adóhivatal (Revenue) honlapján érhetők el általános adózási és vámügyi információk. Az Irish Point of Single Contact weblapon a cégalapítási tudnivalókon túl egyéb, adózási, munkajogi, engedélyezési, munkavédelmi információk is találhatók. Munkajogi kérdésekben a kisvállalkozások egyesületének (Small Firm Association) oldalán érhető el informatív jellegű útmutató. A Citizens Information információs portál átfogó tájékoztatást nyújt a közszolgáltatásokról és az írországi élethez kapcsolódó jogosultságokról, szociális és munkaügyi kérdésekről beleértve az alkalmazási és a munkajogi jogszabályokat is. A különféle írországi szervezetek, szövetségek, kereskedelmi kamarák honlapjain található információk, vagy országtanulmányok is hasznos segítséget, tájékoztatást nyújthatnak.

További hasznos hivatkozások:

Az Export Hungary oldal a magyarországi kis- és középvállalkozások külföldi piacra jutásának támogatására elérhető pályázatokról nyújt tájékoztatást.

A fentiek tájékoztató jellegűek, kérjük, hogy konkrét piaci információkkal és üzleti partnerekkel kapcsolatos kérdések esetén, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségen.

Külgazdasági Iroda
2 Fitzwilliam Place
Dublin 2
D02 K227
Tel.: +353 1 661 2902 mellék: 204
Email: trade.dub@mfa.gov.hu