A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dublinban nagykövetség és konzuli hivatal

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen, akik nem rendelkeznek oltással.

2021. július 19-től azokra az Uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező utasokra, akik az Unió valamely tagállamából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Svájcból érkeznek Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jannsen) vagy ha az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és azt igazolni is tudja. Az utazó a második oltás után (amennyiben két oltásos vakcinát kapot az előbb felsoroltak közül), amint letölthető a digitális oltás igazolása és azon szerepel, hogy mindkét oltást megkapta, még aznap beutazhat az országba. 

Amennyiben más, nem Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással rendelkeznek (pl: Sinofarm, Szputynik stb), egy 72 órától nem régebbi negatív teszt kell a beutazáshoz. Az Uniós digitális Covid igazolvánnyal nem rendelkezők számára továbbra is egy, az érkezést megelőző, 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek.

Kiskorúak tekintetében:

12-17 év közöttiek esetében, amennyiben nincs oltási igazolvány, vagy 180 napon belüli gyógyulásról igazolásuk, akkor az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív eredményű PCR tesztet kell bemutatniuk.

Minden kiskorú gyerekre vonatkozik továbbá az, hogy ha a kísérő felnőttek (nem feltétlenül szülő) közül bármelyiknek karanténba kell vonulnia bármilyen ok miatt, akkor a vele utazó gyerekeknek is karanténba kell menni.  

Az egyéb országokból érkező utasokra abban az esetben, ha rendelkeznek oltási/gyógyultsági igazolvánnyal nem kell teszt és karantén. Amennyiben nem rendelkeznek ilyen igazolással, tőlük az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek, és rájuk 14 napos karantén van érvényben, amelyet az érkezéstől számított 10. naptól elvégzett második negatív eredményű PCR teszttel lehet kiváltani.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Érkezés előtti vagy érkezéskor el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami az alábbi linken érhető el:

https://travel.eplf.gov.ie/en 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását mobiltelefonról kell bemutatni.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs. 2021. július 19-től az Uniós digitális Covid igazolványt elfogadják.

e. Karanténkötelezettség: Van, azoknak, akik nem rendelkeznek oltással.

Az Uniós igazolvánnyal nem rendelkezők számára továbbra is az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek, és rájuk 14 napos otthoni karantén van érvényben, amelyet az érkezéstől számított ötödik naptól elvégzett második negatív eredményű PCR teszttel lehet kiváltani.

Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva.

Bővebben ITT tájékozódhat róla.

Kötelező szállodai karantén és kötelező otthoni karantén közötti különbség:

A magas kockázatot jelenttő országok listáján található országokra vonatkozik az, hogy az onnan érkezőknek (vagy ha az utas az utazást megelőző két hét során járt a listán szereplő országban) kötelező szállodai karanténba kell vonulniuk. 

Magyaroszág jelenleg NEM szerepel ezen a listán, így a Magyarországból érkezőkre jelenleg nem vonatkozik a kötelező szállodai karantén, a kötelező (otthoni) karantén azonban igen.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A regisztrációs- és karanténkötelezettség alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet. Ezekre vonatkozóan ITT tájékozódhatnak.

g. Tranzitálási szabályok: 

Az egyes mentességi esetek a fenti f) pontban található linken szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. Amennyiben a megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel, bővebb tájékoztatást a budapesti ír nagykövetség adhat. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Írországon belül május 10-étől már szabadon lehet utazni, a korábbi megyék közötti utazási korlátozás megszűnt. Külföldre utazni továbbra is csak rendkívül indokolt esetben lehet. A szabadidős célú utazás ('holiday') vagy a családlátogatás nem számít ilyennek, sőt, jelenleg törvénytelennek minősül. Amennyiben az utazás indokoltsága igazolt, az ország elhagyását egyéb feltételhez (pl. tesztelés) nem kötik.

2. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3. Helyi járványügyi szabályok

A teljes tartózkodás során be kell tartani a helyi járványügyi előírásokat. Ezekről az alábbi linken tájékozódhat: klikk ide

Országon belüli utazás

Jelenleg az országon belül már szabadon lehet közlekedni, utazni. A fokozatos enyhítésekről az alábbi oldalon tájékozódhat: klikk ide

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési eszközök korlátozott menetrenddel működnek, az utasoknak kötelező a maszkhasználat. 

Amennyiben az ír beutazási szabályokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos ír oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti ír nagykövetség tud további tájékoztatással szolgálni.