A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dublinban nagykövetség és konzuli hivatal

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen

2021.december 5-től minden állampolgár, aki Írországba utazik, és rendelkezik digitális COVID oltási igazolással, vagy gyógyultsági igazolással, annak egy darab 48 órától nem régebbi hivatalos laborban végzett negatív antigén teszt (gyorsteszt), vagy egy darab 72 órától nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni.

Azok az állampolgárok, akik nem rendelkeznek oltási vagy gyógyultsági igazolással, azoknak egy darab indulás előtt, 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni írországi beutazáshoz.    

Passanger locator form továbbra is minden utasnak érkezés előtt kötelező kitöltenie!

Elfogadott vakcinák Uniós COVID igazoláshoz: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jannsen, Sinopharm, vagy ha az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és azt igazolni is tudja. Az utazó a második oltás utáni igazolást (amennyiben két oltásos vakcinát kapot, az előbb felsoroltak közül), érkezéskor az útiokmányok ellenőrzésekor be kell mutatni.  

Amennyiben más, nem Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással rendelkeznek (pl: Szputynik stb) abban az esetben azoknak egy darab, indulás előtt, 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni írországi beutazáshoz.    

Bővebb tájékoztatást itt talál.

Kiskorúak tekintetében:

12-17 év közöttiek esetében, amennyiben nincs oltási igazolvány, vagy 180 napon belüli gyógyulásról igazolásuk, akkor az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív eredményű PCR tesztet kell bemutatniuk.

Minden kiskorú gyerekre vonatkozik továbbá az, hogy ha a kísérő felnőttek (nem feltétlenül szülő) közül bármelyiknek karanténba kell vonulnia bármilyen ok miatt, akkor a vele utazó gyerekeknek is karanténba kell menni.  

Az egyéb országokból érkező utasokra abban az esetben, ha rendelkeznek oltási/gyógyultsági igazolvánnyal nem kell teszt és karantén. Amennyiben nem rendelkeznek ilyen igazolással, tőlük az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek, és rájuk 14 napos karantén van érvényben, amelyet az érkezéstől számított 10. naptól elvégzett második negatív eredményű PCR teszttel lehet kiváltani.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Mindenkinek az érkezés előtt vagy érkezéskor el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami az alábbi linken érhető el:

https://travel.eplf.gov.ie/en  

Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását mobiltelefonról kell bemutatni.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs. 2021. július 19-től az Uniós digitális Covid igazolványt elfogadják.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

2021.december 3-tól minden állampolgár, aki Írországba utazik, és rendelkezik digitális COVID oltási igazolással, vagy gyógyultsági igazolással, annak egy darab 48 órától nem régebbi hivatalos laborban végzett negatív antigén teszt (gyorsteszt), vagy egy darab 72 órától nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni.

Azok az állampolgárok, akik nem rendelkeznek oltási vagy gyógyultsági igazolással, azoknak egy darab indulás előtt, 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatni írországi beutazáshoz.    

Bővebben itt tájékozódhat róla.

Magyarországból érkezőkre jelenleg nem vonatkozik a kötelező szállodai karantén.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A regisztrációs- és karanténkötelezettség alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet. Ezekre vonatkozóan ITT tájékozódhatnak.

g. Tranzitálási szabályok: 

Az egyes mentességi esetek a fenti f) pontban található linken szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. Amennyiben a megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel, bővebb tájékoztatást a budapesti ír nagykövetség adhat. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Írországon belül május 10-étől már szabadon lehet utazni, a korábbi megyék közötti utazási korlátozás megszűnt. Külföldre utazni továbbra is csak rendkívül indokolt esetben lehet.

Egyéb hasznos infó: 

Dublin Airport elérhetősége: +353 1 944 1111 e-mail: information.queries@dublinairport.com

Dublin Airport rendőrség elérhetősége: +353 1 944 4300 sürgős esetben +353 1 944 4666

Felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok felszállás előtt folyamatosan ellenőrzik a védettségi igazolásokat és a kitöltött passanger locator form-ot így kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy a beutazási feltételeknek minden esetben eleget tesznek-e. A repülőgépeken a szájat-orrot eltakaró maszk használata kötelező az utazás során.  

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

3. Helyi járványügyi szabályok

A teljes tartózkodás során be kell tartani a helyi járványügyi előírásokat. Ezekről az alábbi linken tájékozódhat: klikk ide

Országon belüli utazás

Jelenleg az országon belül már szabadon lehet közlekedni, utazni. A fokozatos enyhítésekről az alábbi oldalon tájékozódhat: klikk ide

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési eszközök korlátozott menetrenddel működnek, az utasoknak kötelező a maszkhasználat. 

Amennyiben az ír beutazási szabályokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos ír oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti ír nagykövetség tud további tájékoztatással szolgálni.