Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a személyi igazolvány igénylésének szabályai 2021. augusztus 2-től megváltoznak, mivel a vonatkozó uniós rendelet alapján a továbbiakban minden tagállamban egységes elvek alapján kerülnek kiállításra a személyazonosító igazolványok. Kérjük, hogy amennyiben Ön augusztus 2-án vagy azt követően igényel személyi igazolványt magának/ kiskorú gyermekének, a lentebb ismertetett jelenlegi szabályokhoz képest ezekkel a főbb változásokkal számoljon:

  • ujjnyomat adása már a 6. életév betöltésétől kötelező lesz(ezért a 6 éves vagy idősebb gyermeknek a kérelem benyújtásakor feltétlenül jelen kell lennie)
  • ha a kérelmező ideiglenesen képtelen ujjnyomatot adni, akkor részére az okmány csak 1 éves érvényességgel állítható ki
  • ha a kérelmező fizikailag képtelen ujjnyomatot szolgáltatni (orvosi igazolás szükséges), akkor az okmány normál érvényességgel kiállítható
  • a 70. életévet betöltött kérelmező – abban az esetben, ha ujjnyomat adása sikeres volt, és a kérelmező nem letelepedett, oltalmazott jogállású személy vagy menekült – kérheti, hogy a részére a kiállítás napjától számított 10 éves érvényességi idejű személyazonosító igazolvány kerüljön kiállításra. 
  • lehetőség lesz az elveszett, ellopott személyi igazolvány ügyfélkapun keresztül történő pótlására (az új okmány azonos érvényességi idővel kerül kiállításra), amennyiben az eredeti személyi igazolvány igénylésekor a kérelmező hozzájárult az ujjnyomat adatainak tárolásához. 

 

Üdvözlettel,

Konzuli Hivatal