Írország egy a nemzetközi piacra termelő, nyitott gazdaság, ahol a külföldi befektetések és az export meghatározó a GDP szempontjából. Az ország mérete és a viszonylag magas árszínvonal megkönnyíti az új termékek és szolgáltatások piacra lépését. A nyugat-európai viszonylatban is magas életszínvonal és a fizetőképes középosztály miatt az ír piacon csak jó minőségű termékekkel és szolgáltatásokkal lehet a siker reményében megjelenni.

Írország 1973 óta EU tagállam, így a külkereskedelemmel kapcsolatban az egységesen alkalmazott Uniós szabályozás van érvényben. A belső piac részeként a magyar áruk vámmentesen szállíthatók Írországba. Írország az Euró zóna tagja.

Írországban a nemzetközi gyakorlatban kialakult „szabványosnak” tekinthető szerződési formák vannak használatban. Az árajánlatokat euróban célszerű adni, a körülményektől függően CIF, FOB, vagy Ex Works paritással. Vevői pozícióban az írek a vitarendezés alapjául a helyi, angolszász típusú jog alkalmazásának rögzítésére törekszenek.

A kétoldalú kereskedelemben az áruk jelentős részét kamionon fuvarozzák, de szigetország lévén logisztikaikihívást jelenthet - terméktől függően - a légi, vagy tengeri szállítás. A kamionok vagy Anglián keresztül, komppal átkelve Dublinba érkeznek, vagy a másik gyakran használt útvonal a Franciaország és Írország közötti, Cherbourg-Rosslare viszonylatban közlekedő komp. Javasolt a brit/írországi tapasztalatokkal rendelkező hazai szállítmányozási cégek szolgáltatásait igénybe venni.

Az ír üzleti életben fontosak a személyes kapcsolatok. Gyakran már az első találkozásnál, sőt sokszor a kapcsolatfelvételt kereső levélben is közvetlenül keresztnevünkön szólítanak.

A piacra jutást illetően a nemzetközi gyakorlatból ismert, szokásos értékesítési csatornák közül lehet választani. Ezek közé tartozik a helyi ügynök vagy disztribútor megbízása, de kiváló lehetőséget jelenthet megfelelő szakosodott nagykereskedelemi cég kiválasztása is.

Írországban is gyorsan terjed az elektronikus kereskedelem, amely a kormányzat és az üzleti körök támogatását is élvezi. Egyre elterjedtebbek a direkt marketing módszerek. Az Internetes/csomagküldő értékesítés szabályozási és fogyasztóvédelmi vonatkozásait itt lehet tanulmányozni.

A különféle írországi szakmai szervezetekszövetségekkamarák honlapjain található információk, vagy ország tanulmányok is hasznos segítséget, tájékoztatást nyújthatnak.

Az ír piacon újonnan megjelenő magyar kis és középnagyságú vállalatok (kkv) partner keresés céljából esetenként fordulhatnak az IrishSmall and Medium Enterprise (ISME), a kormánytól független, 5000 ír KKV tagvállalatot tömörítő érdekvédelmi szövetséghez, valamint a SmallFirmsAssociation (SFA) 8000 tagot számláló kisvállalati tömörüléshez.

Az exportőröket naponta több repülőjárat is támogatja, ezért a piacépítés során az „ingázás” ajánlott, de amennyiben a forgalom, vagy az üzlet jellege indokolja, Írországban irodát lehet nyitni, vagy akár céget lehet alapítani. Ebben az esetben célszerű magyar könyvelőt alkalmazni, aki a cégalapításon túl a helyi könyvelésben is járatos.

Történelmi okok miatt még ma is jelentős mennyiségű fogyasztási cikk brit nagykereskedőkön keresztül jut el Írországba. Nem csupán az alacsonyabb költségek, hanem az új piaci lehetőségek feltárásának lehetősége miatt is érdemes azonban közvetlen kapcsolatok kialakítására törekedni az ír partnerekkel.

Minden költségvetési forrásból finanszírozott beszerzés és beruházás nyilvános tendereztetéssel, közbeszerzés útján történik. A pályázati felhívásokat mindenki szabadon, naprakészen megtekintheti a www.etenders.gov.ie kormányzati honlapon. Magyar cégek számára elsősorban a szolgáltatások, valamint helyi cégeknek való beszállítási lehetőségek ajánlhatók.

Dublinban az RDS kiállítási és konferencia központban havi szinten rendeznek iparági szakkiállításokat, míg a város másik kiemelkedő konferenciahelyszíne a Convention Centre, ahol szintén számos céges rendezvényt tartanak.

Import vonalon fokozott figyelemmel érdemes eljárni a kirívóan kedvező feltételű, alacsonyan árazott ajánlatok, online lehetőségek tekintetében.